VÄLKOMMEN TILL SVEDJAN OST

Vi är ett jordbrukarpar som gör ost i eget gårdsmejeri av mjölk från våra kor.

VÄLKOMMEN TILL SVEDJAN OST

Vi är ett jordbrukarpar som gör ost i eget gårdsmejeri av mjölk från våra kor.

Pär och Johanna Hellström heter vi och vi började som lantbrukare på Johannas hemgård i byn Tarsmyran på 1980-talet. Vi var då i tjugoårsåldern och på gården fanns nitton mjölkkor. Vi var inställda på att bli kvar där, men mycket hände i världen som gjorde vår gård alltför begränsad att leva av för en familj. Vi såg oss om och fann nya möjligheter. År 1999 flyttade vi med barn och kor  till Södra Svedjan vid sjön Storkågeträsket.

Gårdsost

Då väcktes idén med förädling och vi tog kontakt med Eldrimner, nationellt resurscentrum för Mathantverk. Vi kände snabbt att detta kunde vara något för oss. Att få arbeta vidare med våra fina råvaror kändes rätt. Vi såg också möjligheter att få utlopp för vår kreativitet och vårt intresse för kultur av alla de slag. En spännande tid med studieresor och utbildningar följde. År 2010 satte vi igång med att bygga ett litet gårdsmejeri inrymt i en gammal lagård i byn.

Tarsmyran

Här tar vi nu hand om mjölken och följer dess förvandling till ost. Det är en häftig känsla! Genom gårdsmejeriet får vi utlopp för vår längtan att skapa något som förmedlar hjärta, smärta och mycket annat som hör till det strävsamma och vackra i livet på en gård i den nordliga skogsbygden.

Välkommen att prova våra ostar som finns i Lövånger Saluhall. Där kommer vi att sälja Löpeld, Gårdsost, Rustik och Tarsmyran.

Löpeld & Rustik

För mer information titta in på vår hemsida